Ticker

6/recent/ticker-posts
top ads

Κομοτηνή: 70 καθαρίστριες των σχολείων της Ροδόπης αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας



Καθημερινά, μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, 70 καθαρίστριες σε όλη τη Ροδόπη έχουν αναλάβει να καθαρίζουν αίθουσες και λοιπούς χώρους και να τους προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο για την επόμενη μέρα. Έργο δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως αυτές οι γυναίκες εργάζονται για πολλά χρόνια με δεκάμηνες συμβάσεις.






Η κα Γεωργία Ευαγγελοπούλου είναι πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Κομοτηνής, των καθαριστριών της Πρωτοβάθμιας (22 άτομα) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (30 άτομα), σύν των καθαριστριών που εργάζονται σε σχολεία της Περιφέρειας της Ροδόπης. Όλες γυναίκες που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αναλαμβάνουν συχνά να εργαστούν καθαρίζοντας περισσότερες αίθουσες από αυτές που οι συμβάσεις αναφέρουν, όπως λένε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Επίσης, εργάζονται λιγότερες σε σχέση με τη δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί. «Εργαζόμαστε χωρίς ωράριο, ξεκινάμε με τη λήξη της λειτουργίας των σχολείων μέχρι ότι ώρα τελειώσει κανείς. Όταν χτυπά το κουδούνι πρέπει να είμαστε στο σχολείο για να καθαρίσουμε. Ανάλογα με τους χώρους που έχει η κάθε καθαρίστρια . Άδικο είναι άτομα που έχουν αναλάβει λιγότερους χώρους να παίρνουν τα ίδια χρήματα με εκείνες που καθαρίζουν πιο πολλές αίθουσες» δηλώνει η κα Ευαγγελοπούλου. Όπως λέει η σύμβαση είναι δεκάμηνη, πρόκειται για σύμβαση έργου και εργάζονται μ’ αυτό το καθεστώς επί χρόνια. Η ίδια για παράδειγμα από το 2006 και όπως λέει υπάρχουν και καθαρίστριες που εργάζονται περισσότερα από εκείνη χρόνια. «Ευτυχώς που τα τελευταία 3-4 χρόνια μπήκαμε στο Ταμείο ανεργίας και τους δύο μήνες του καλοκαιριού που μένουμε άνεργες παίρνουμε κάποια χρήματα.»
Σύμφωνα με την κα Ευαγγελοπούλου πολλά είναι εκείνα που πρέπει να αλλάξουν. «Θα θέλαμε μια καλή σύμβαση, το ωράριο μας, αλλά και ικανοποιητικό μισθό. Τα χρήματα που παίρνουμε είναι ίδια από την αρχή, λίγα για τη δουλειά που κάναμε, πάντα για μας ήταν κρίση. Πληρωνόμαστε ανάλογα με τις αίθουσες. Με 18 αίθουσες παίρνεις 550 ευρώ. Παλιά παίρναμε 400 με 16 αίθουσες».
Γνωρίζοντας πολύ καλά το χώρο της η δραστήρια πρόεδρος μιλά για εργασία σε ανθυγιεινές συνθήκες, με τον κίνδυνο των μολύνσεων υπαρκτό. «Έχω ζήσει δυστυχώς αυτή την εμπειρία. Δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε. Αν αρρωστήσουμε εμείς, θα πρέπει να βάλουμε έναν άλλον να κάνει τη δουλειά μας και να πληρωθεί από εμάς παίρνοντας παραπάνω χρήματα για να συνεχίσουμε να είμαστε στη θέση που είμαστε. Υπάρχουν συναδέλφισσες που είχαν καρκίνο και έπρεπε να κάνουν χημειοθεραπεία και να πάνε και στη δουλειά, αυτό δεν είναι σωστό.»
Μιλά με εκτίμηση για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον κο Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, που βοήθησε, όπως λέει, πάρα πολύ. « Ήταν ο μόνος με τον οποίο το 2017 πήραμε μια μικρή αύξηση 10%, το ίδιο και το 2019, όπως και την αναγνώριση Βαρέων και ανθυγιεινών.»
Μιλά με αβεβαιότητα για το μέλλον και σημειώνει πως αγνοεί ποιες είναι οι προθέσεις των αρμοδίων. «Θα δουλεύουμε με συνεργεία, με δεκάμηνες συμβάσεις; θα πάμε στα σπίτια μας; Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν το ξέρουμε. Σκεφτείτε ότι είμαστε γυναίκες οι περισσότερες πάνω από 50. Κάποια λύση πρέπει να βρεθεί. Πήγαμε στον κ. Στυλιανίδη, τον βουλευτή Ροδόπης, και τον ενημερώσαμε. Είπε ότι θα μας βοηθήσει, καθώς μέλος της κυβέρνησης παλιά είχε δώσει σε όλες τις γυναίκες 100 ευρώ οριζοντίως Εύχομαι να είναι μαζί μας.»
Στις 24 Νοεμβρίου οι καθαρίστριες της Ροδόπης προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν καινούργιο προεδρείο. «Καλό είναι να μπαίνουν νέοι άνθρωποι, να μαθαίνουν πώς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, πιο πριν, όμως, να είμαστε εντάξει στη δουλειά μας για να μπορούμε να διεκδικούμε αυτό λέω πάντα στις συναδέλφισσες» δηλώνει η κα Ευαγγελοπούλου στέλνοντας το δικό της μήνυμα.
Φώτο: Η κα Γεωργία Ευαγγελοπούλου-στιγμιότυπα από συνεδρίαση του Σωματείου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Πατήστε για να μεταφερθείτε στην πηγή:https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoiFacebook

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Facebook

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια