Σαν να μη φτάνει ως «καψώνι» το γεγονός ότι καθαρίζουν κτίρια 1.000 και 1.500 τετραγωνικών καθημερινά με μισθό συνήθως κοντά στα 300 ευρώ, οι περίπου 9.500 εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων παραμένουν -και φέτος- απλήρωτες από την αρχή της χρονιάς.
Απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο παραμένουν οι περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, που είναι περίπου 9.500 πανελλαδικά, όπως καταγγέλλουν σωματεία και το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ.
Το ίδιο έργο του εμπαιγμού παίζεται κάθε χρόνο, με τους εργαζόμενους να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων. Γυναίκες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εξαιρετικά χαμηλόμισθες, οι σχολικές καθαρίστριες έχουν δώσει και εξακολουθούν να δίνουν σκληρούς αγώνες για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της σταθερής εργασίας με αξιοπρεπείς όρους.
Πολλές είναι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, πολύτεκνες ή υποστηρίζουν νοικοκυριά με άνεργα και ευάλωτα μέλη.
Ο πενιχρός μισθός των 200-300 ευρώ συχνά είναι το μοναδικό εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι, ενώ η μισθοδοσία τους καταβάλλεται με πολύμηνες καθυστερήσεις, που αγγίζουν τους πέντε και έξι μήνες.
Τη Δευτέρα το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και στο υπουργείο Εσωτερικών. Απαιτούν την άμεση εξόφλησή τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ώστε να πάψει το εξευτελιστικό καθεστώς της «εργολαβικής» εργασίας με το κομμάτι.
Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας, καθαρίζοντας εκτός από τις σχολικές αίθουσες και όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ συχνά υπερβαίνουν τα άμεσα καθήκοντά τους, εκτελώντας χρέη τραπεζοκόμου ή επίβλεψης των παιδιών.
Καθαρίζουν δηλαδή 1.000 και 1.500 τετραγωνικά μέτρα καθημερινά, όμως πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών. Αποτέλεσμα, ο μισθός τους σπάνια να ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Το μάξιμουμ που μπορεί να πληρωθούν είναι 590 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι καθαρίζουν 18 αίθουσες. Επιπλέον αντιμετωπίζονται σαν «εργολάβοι του εαυτού τους», εξοφλούνται από τις σχολικές επιτροπές των δήμων που διαχειρίζονται τα ποσά της μισθοδοσίας, την οποία καλύπτει ανά τρίμηνο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αφού παραλάβει από τους δήμους τα δικαιολογητικά των συμβάσεων.
«Το 80% παραμένουμε απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς», λέει στην «Εφ.Συν.» η Γεωργία Μητσοπούλου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου «Τα Καθαρά Γάντια», που εκπροσωπεί τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων της Βόρειας Ελλάδας. Η ίδια δουλεύει 18 χρόνια ως καθαρίστρια σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και έχει βιώσει την ίδια κατάσταση στο παρελθόν.
«Φέτος το ΙΝΕΔΙΒΙΜ επικαλείται ότι αργοπόρησαν οι σχολικές επιτροπές να στείλουν τις συμβάσεις μας. Οι σχολικές επιτροπές απαντάνε ότι άργησαν να συσταθούν λόγω εκλογών. Οι μεν τα ρίχνουν στους δε. Εμείς είχαμε προτείνει να ενταχθούμε σε ενιαία αρχή πληρωμών για να πληρωνόμαστε κάθε μήνα».
Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία των καθαριστριών, δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ για τη χρηματοδότησή τους, καθώς εμπλεκόμενα είναι τρία υπουργεία - Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών.
«Απαιτούμε να τελειώσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία. Να πληρωνόμαστε τακτικά. Δεν θέλουμε φιλανθρωπία, αλλά μισθό για την εργασία μας», λέει η κ. Μητσοπούλου. Τέλος, καταλήγει, «ζητάμε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να μάθουμε τι μας περιμένει, καθώς η απασχόλησή μας από την επόμενη σχολική χρονιά είναι στον αέρα».
Βαρέα και Ανθυγιεινά
Μετά πολυετείς αγώνες, πέρυσι οι καθαρίστριες πέτυχαν να τους αναγνωριστούν Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα και υπέγραψαν ετήσιες συμβάσεις που ισχύουν και για τη φετινή σχολική χρονιά. Τα σωματεία διεκδικούν την άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση και την αναγνώριση αναδρομικής ισχύος όσον αφορά τα ΒΑΕ
0 Σχόλια